ارتودنسی ثابت چه زمانی برای بیمار استفاده می شود؟
آیا از مزایای ارتودنسی ثابت اطلاع دارید؟
در این مقاله سعی داریم ، مقوله ی ارتودنسی ثابت را مورد بررسی قرار دهیم.
ارتودنسی ثابت ، دستگاهی می باشد ، که بصورت ثابت روی دندان جایگذاری می شود و بیمار نمی تواند آن را از دهان خود خارج کند. در ارتودنسی ثابت براکت هایی روی دندان چسبانده می شود که تا انتهای طول درمان روی دندان ها باقی می مانند.
لازم به ذکر است که ارتودنسی ثابت ، معمولا زمانی که دندان ها دارای ناهنجاری و نامرتبی های بیشتری هستند که با ارتودنسی متحرک درمان نمی شوند، استفاده می شود.
طول درمان با ارتودنسی ثابت ، معمولا 2سال می باشد اما این مدت زمان براساس ، شدت ناهنجاری های بیمار، متغیر می باشد. در مدت زمان درمان خود از خوردن غذاهای سفت مانند: بلال ، ته دیگ و… که سبب آسیب به ساختار ارتودنسی می شوند، اجتناب کنید. اگر براکت های ارتودنسی به خاطر خوردن غذاهای سفت از دندان جدا شوند، دندانپزشک براکت جدیدی را جایگزین می کند که این امر سبب طولانی تر شدن مدت زمان درمان می شود و همچنین ممکن است دندان آسیب ببیند.
رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی در طول درمان ارتودنسی دندان بسیار حائز اهمیت می باشد. توصیه می شود نکات بهداشتی را با دقت مد نظر قرار دهید تا از ایجاد عوارض نامطلوب در دندان ها جلوگیری بعمل آورید.
معمولا در طول درمان ارتودنسی ثابت ، دندان ها ماهی یک میلی متر حرکت می کنند. اما در مواردی بسته به شدت ناهنجاری های دندانی بیمار، ممکن است به منظور تسهیل روند درمان ، براساس تشخیص دندانپزشک متخصص یک یا چند دندان بیمار کشیده شود تا فضا برای حرکت سایر دندان ها و مرتب شدن آن ها فراهم شود.
انواع ارتودنسی
ارتودنسی دندان انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را برای شما شرح می دهیم:
ارتودنسی متحرک
این نوع ارتودنسی به دندان ها متصل نمی شود و شما می توانید آن را از دهان خارج کنید. ارتودنسی متحرک ممکن است متناسب با حرکت ساده دندان و یا برای حرکت دادن فک تجویز شود.
ارتودنسی ثابت
بر خلاف ارتودنسی متحرک در ارتودنسی ثابت، ارتودنسی به دندان ها متصل می شود و شما نمی توانید آن را از دهان خارج کنید. این روش معمولا دو سال طول می کشد.
ارتودنسی لینگوال
در این نوع ارتودنسی بریس ها در قسمت داخلی دندان نصب می شوند. این روش با نام های ارتودنسی پشت دندانی، نامرئی و زبانی نیز شناخته می شود.
هدف از ارتودنسی ثابت
از اهداف کاربردی ارتودنسی ثابت می توان بصورت خلاصه به نکات زیر اشاره کرد:
- حرکت کردن دندان ها در فضای مناسب
- تنظیم و ترتیب بندی دندان های دفرمه و نامرتب
- اصلاح طرز قرار گیری دندان های دو فک
ساختار ارتونسی ثابت
براکت هایی روی دندان نصب می شوند و از میان آن ها سیم عبور داده می شود. این سیم با کش های بسیار ظریفی به براکت ها چفت می شوند. این کش ها می توانند سفید و یا برای زیبایی بیشتر، رنگی باشند. معمولا با هربار مراجعه ی بیمار، کش های ارتودنسی تعویض می شوند.
نکته ی قابل توجه در مورد ارتودنسی دندان این است که، ارتودنسی ثابت تکنیکی پیچیده است و نیاز به مهارت و دانش بالا دارد و همچنین دوره ی درمان طولانی تری را بخود اختصاص می دهد، بنابراین توصیه می شود به منظور درمان و رفع بدشکلی های دندان های خود به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
نکات مراقبتی ارتودنسی ثابت
- مراجعه و همکاری منظم بیمار ( معاینه های منظم با فواصل زمانی مناسب سبب می شود تا شرایط دندان ها مورد بررسی قرار گیرد و روند درمانی با کیفیت بهتری ، طی شود.)
- در روزهای ابتدایی چسباندن سیم های ثابت ، امکان اختلال در صحبت کردن و خوردن غذا وجود دارد، اما به مرور زمان با عادت به این سیم ها ، بیمار متوجه مشکلی نمی باشد.
- توصیه می شود روزهای ابتدایی ، بعد از جایگذاری براکت ها در دهان، از مواد غذایی نرم و مایعات استفاده کنید تا فشاری به براکت ها وارد نشود.
- از خوردن مواد غذایی رنگی مانند : قهوه ، ادویه جات رنگی و… در روزهای ابتدایی نصب ارتودنسی در دهان ، اجتناب کنید.
- اجتناب از : جویدن آدامس ، مصرف غذاهای سفت و چسبنده ( به منظور جلوگیری از آسیب دیدن سیم های ارتودنسی )
- از شکستن تخمه و سایر تنقلات با دندان های خود ، پرهیز کنید.
- به منظور جلوگیری از آسیب دیدن و ایجاد پوسیدگی در دندان ها ، نیاز است تا با استفاده از مسواک ها و برس های مخصوص ارتودنسی ، دندان های خود را تمیز کنید. همچنین از این طریق می توانید از عوارض نامطلوبی مانند : بوی بد دهان و تغییر در رنگ دندان ها جلوگیری بعمل آورید.
- در صورت آسیب دیدن براکت ها و یا شل شدن آن ها ، سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
سوالات متداول در مورد ارتودنسی
بله، ارتودنسی باعث قرار گرفتن دندان در موقعیت صحیح می شود در نتیجه فشاری که به ریشه ی دندان ها وارد می شود کاهش پیدا می کند. مرتب بودن دندان ها به حفظ پاکیزگی آنها نیز کمک می کند.
سن مناسب برای ارتودنسی از اواخر سه سالگی تا زمانی که دندان ها وجود دارند است. بهترین سن برای درمان ارتودنسی 12 سالگی است.
اگر شخصی برای جویدن غذا از یک طرف فک بیشتر استفاده کند با گذشت زمان عضلات یک طرف از عضلات طرف دیگر بزرگتر می شود و این مشکل با ارتودنسی برطرف می شود.
بعد از هر وعده ی غذایی هم دندان ها و هم دستگاه ها را با مسواک مخصوص ارتودنسی و با دقت کاملا تمیز کنید. همچنین بهتر است از دهان شویه استفاده کنید.
اگر دندان ها متقارن نباشند غذا به خوبی جویده نمی شود و هضم آن مشکل می شود در نتیجه داشتن دندان های متقارن به هضم غذا کمک می کند و از بروز مشکلات گوارشی پیشگیری می کند.