از جمله عوارض شایع دهانی-دندانی می توان به بیماری های لثه اشاره کرد. متاسفانه بیماری های لثه آسیب های شدیدی را به دندان ها وارد می آورند. بیماری های لثه ممکن است هر فردی را در هر سنی درگیر سازد، اما طبق آمار بدست آمده افراد بزرگسال بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه قرار می گیرند. نگران نباشید اکثر بیماری های لثه با مراجعه به دندانپزشکی و بررسی شرایط دهانی-دندانی شما قابل درمان می باشند. در این مقاله به معرفی برخی از شایع ترین بیماری های لثه می پردازیم.
دلایل بیماری لثه
علائم ناشی از بیماری لثه متفاوت می باشد اما از جمله نشانه های شایع این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
–خونریزی دهانی
خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان، می تواند حاکی از بیماری لثه باشد. به طور مثال یکی از نشانه های بارز ورم لثه خونریزی در هنگام مسواک زدن و یا خوردن مواد غذایی می باشد.
–بوی بد دهان
تمام افراد در شرایطی شاهد بوی بد دهان بوده اند. حال اگر فردی به تازگی دچار بوی بد دهان شده باشد، نیاز است تا سریعا به دندانپزشک مراجعه نماید تا سلامت دهانی-دندانی وی مورد بررسی قرار گیرد. معمولا بوی بد دهان ناشی از بیماری های لثه همانند بوی الکل و یا بوی تند سیب گند زده می باشد.
یکی از علل شایع بوی بد دهان، نفوذ باکتری های پوسیدگی زا به زیر بافت لثه می باشد. این باکتری ها با مسواک زدن و یا کشیدن نخ دندان از بین نمی روند. یکی از روش های پیشگیرانه ی مهم در جلوگیری از تجمع باکتری های پوسیدگی زا در لثه، انجام جرمگیری دندان به صورت منظم می باشد.
–دفرمگی دندان
ایجاد هرگونه تغییر جدید در ساختمان دندان ها و یا محل قرار گیری آن ها می تواند نشان دهنده ی بیماری لثه باشد. به طور مثال: ایجاد فاصله بین دندان ها، عقب رفتن و یا جلو زدگی دندان ها و…
–التهاب و تورم لثه ها
ورم لثه با علائمی همچون قرمزی یا نازک شدن بافت لثه همراه است. با انجام اقدامات درمانی به موقع می توان از پیشروی بیماری های لثه جلوگیری کرد. زیرا با پیشروی بیماری شاهد عقب نشینی لثه ها و ایجاد عوارض شدید تر دهانی-دندانی خواهیم بود.
–لق شدن دندان
داشتن دندان لق می تواند بستر مناسبی برای ایجاد بیماری های لثه ای و یا شدت یافتن عوارض موجود دهانی-دندانی در بزرگسالان شود.
بنابراین توصیه می شود هرچه سریعتر به درمان های لق پرداخته شود و در صورت نیاز با جایگزین کردن دندان های لق با پروتز دندان، احتمال ابتلا به بیماری لثه را کاهش داد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله ی ایمپلنت دندان در کرج مراجعه نمایید.
–استعمال دخانیات
یکی از عوامل تاثیر گذار در ابتلا به بیماری های لثه ای، کشیدن سیگار می باشد. طبق آمار به دست آمده افراد سیگاری بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری های دهانی-دندانی قرار دارند.
دلایل ابتلا به بیماری های لثه
در بیشتر موارد، ایجاد پریودنتیت با پلاک شروع می شود – یک فیلم چسبنده که عمدتا از باکتری تشکیل شده است. در صورت عدم درمان، در اینجا نحوه پیشرفت پلاک به پریودنتیت آمده است:
زمانی که نشاسته و قند موجود در غذا با باکتری هایی که به طور معمول در دهان شما یافت می شوند، بر روی دندان های شما پلاک ایجاد می شود. مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز پلاک را از بین می برد، اما پلاک به سرعت دوباره تشکیل می شود.
اگر پلاک روی دندانهای شما بماند، میتواند زیر خط لثه شما سخت شود و به جرم دندان تبدیل شود. جدا کردن تارتار دشوارتر است و پر از باکتری است. هر چه پلاک و تارتار طولانی تری روی دندان شما باقی بماند، آسیب بیشتری می تواند وارد کند. شما نمی توانید با مسواک زدن و نخ دندان از شر تارتار خلاص شوید – برای از بین بردن آن به یک تمیز کردن دندان حرفه ای نیاز دارید.
پلاک می تواند باعث التهاب لثه، خفیف ترین شکل بیماری لثه شود. ژنژیویت تحریک و التهاب بخشی از بافت لثه شما در اطراف پایه دندان شما (لثه) است. التهاب لثه را می توان با درمان حرفه ای و مراقبت های خوب از دهان در خانه معکوس کرد.
التهاب مداوم لثه می تواند باعث پریودنتیت شود و در نهایت باعث ایجاد پاکت هایی بین لثه ها و دندان های شما شود که با پلاک، جرم و باکتری پر می شود. با گذشت زمان، این کیسه ها عمیق تر می شوند و با باکتری های بیشتری پر می شوند. در صورت عدم درمان، این عفونت های عمیق باعث از بین رفتن بافت و استخوان می شوند و در نهایت ممکن است یک یا چند دندان را از دست بدهید. همچنین، التهاب مزمن مداوم می تواند بر سیستم ایمنی بدن شما فشار وارد کند.
عوامل خطر بروز بیماری های لثه
عواملی که می توانند خطر ابتلا به پریودنتیت را افزایش دهند عبارتند از:
- التهاب لثه
- عادات بد بهداشت دهان و دندان
- سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو
- تغییرات هورمونی، مانند تغییرات مربوط به بارداری یا یائسگی
- استفاده تفریحی از مواد مخدر، مانند کشیدن ماری جوانا یا سیگار کشیدن
- چاقی
- تغذیه ناکافی، از جمله کمبود ویتامین C
- ژنتیک
- داروهای خاصی که باعث خشکی دهان یا تغییر لثه می شوند
- بیماری هایی که باعث کاهش ایمنی می شوند، مانند سرطان خون
- برخی بیماری ها مانند دیابت، آرتریت روماتوئید و بیماری کرون
پیشگیری از بیماری های لثه
بهترین راه برای پیشگیری از پریودنتیت، پیروی از یک برنامه بهداشت دهان و دندان خوب است، برنامه ای که از اوایل شروع می شود و به طور مداوم در طول زندگی آن را انجام می دهید. بهداشت دهان و دندان خوب. یعنی حداقل دو بار در روز به مدت دو دقیقه – صبح و قبل از خواب – مسواک بزنید و حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان کشیدن قبل از مسواک زدن به شما این امکان را می دهد که ذرات غذا و باکتری های شل شده را پاک کنید. بهداشت خوب دهان و دندان از ایجاد محیطی در اطراف دندان های شما که برای باکتری های خاصی که باعث بیماری پریودنتال می شوند، مساعد است، جلوگیری می کند. ویزیت منظم دندانپزشکی معمولاً هر شش تا 12 ماه یکبار برای تمیز کردن به دندانپزشک یا بهداشت دندان خود مراجعه کنید. اگر عوامل خطری دارید که شانس ابتلا به پریودنتیت را افزایش میدهد – مانند خشکی دهان، مصرف برخی داروها یا سیگار کشیدن – ممکن است بیشتر به تمیز کردن حرفهای نیاز داشته باشید.
رعایت بهداشت دهانی-دندانی، راهکاری موثر و کارآمد در جلوگیری از ابتلا به بیماری های لثه می باشد. جراحی لثه نیاز به تجربه و مهارت بالای دندانپزشک دارد. زیرا دستکاری بافت لثه برای درمان بیماری از مواردی می باشد که باید با دقت و ظرافت بالا انجام شود تا بتواند نتایج رضایت بخشی را در روند درمانی ایجاد نماید.