دندان سالم

ترمیم دندان و انواع روش های آن

امروزه ترمیم دندان به منظور از بین بردن آسیب های دندانی و یا حتی ایجاد زیبایی در رنگ و ساختار دندان ها، اهمیت بسزایی پیدا کرده است. در این مقاله به ترمیم دندان و محاسن آن در رفع عیوب دندانی می پردازیم. ترمیم دندان به منظورهای گوناگونی صورت می پذیرد، پوسیدگی دندان یکی از دلایل ترمیم دندان می باشد. پوسیدگی دندان جزء دردناکترین عوارض دندانی به شمار می آید. اگر در سطح دندان ها، پلاک و میکروب ها  تجمع یابند و برطرف نشوند، این تجمع به مرور زمان، سبب آسیب به ساختار دندان ها و ایجاد پوسیدگی در آنها می شود. پوسیدن دندان ها در ابتدا از خود علائمی نشان نمی دهد، اما طی گذر زمان و گسترش پوسیدگی و عمق پیدا کردن آن در دندان ها، علائم پوسیدگی ظاهر می شوند.

ترمیم دندان به مجموعه اقداماتی گفته می شود که در طی آن تمامی بخش های پوسیده شده دندان حذف می شود و نیز شکستگی ها و تغییر رنگ دندان ها نیز بهبود پیدا می کنند. برای مثال در صورتی که بخشی از تاج دندان شما شکسته باشد یا این که رنگ کلی دندان ها تغییر کرده باشد و به رنگ زرد متمایل شده باشد و یا حتی در مواردی که بخشی از دندان پوسیده شده می توانید با انواع روش های ترمیم دندان وضعیت آن ها را بهبود بخشید. ترمیم دندان ها در صورتی که پوسیدگی به ریشه عصب و یا پالپ نرسیده باشد در بخش های سطحی دندان است اما در مواردی که پالپ دندان ها نیز درگیر پوسیدگی و خرابی دندان ها شده باشد باید ترمیم ریشه انجام شود که عصب کشی نام دارد.

دلایل پوسیدگی دندان ها

علل مختلفی که در پوسیدگی و تغییر رنگ دندان ها نقش دارد موارد زیر هستند:

  • تغذیه نامناسب
  • عدم نظم و ترتیب در ردیف دندان ها
  • وراثت و ژنتیک
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ها

انواع روش های ترمیم دندان

روش ها و راهکارهای مختلفی وجود دارد که می توانید با آن ها دندان هایتان را ترمیم کرده و از پیشروی پوسیدگی جلوگیری کنید. مثل:

در صورتی که پوسیدگی ها کم باشند، با ابزار های مخصوصی تراشیده شده و بخش های خالی دندانی با مواد سفید همرنگ یا غیر همرنگ دندان ها پر می شوند. مواد همرنگ مثل کامپوزیت، مواد غیر همرنگ مثل طلا یا مواد نقره ای رنگ هستند که هر کدام از آن ها بسته به شرایط بیمار و نیز انتخاب دندانپزشک در بخش های تخریب شده دندانی قرار می گیرند.

روکش های دندانی

قرار دادن انواع روکش های دندانی در مواردی که پوسیدگی ها زیاد باشد جهت بهبود ظاهر دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. بکارگیری روش ارتودنسی دندان برای بهبود ردیف های دندانی برای کاهش احتمال پوسیدگی دندان ها مناسب خواهد بود.

ترمیم دندان با کامپوزیت

یکی از روش های ترمیم دندان به منظور رفع عیوب ظاهری در ساختار دندان کامپوزیت می باشد. ترمیم دندان ها با استفاده از کامپوزیت یکی از راهکارهای مناسب برای از بین بردن رنگ نامطلوب دندان، زیبایی و ترمیم دندان می باشد.

مراحل ترمیم دندان

نقاط آسیب دیده ی دندانی، به وسیله ی معاینه ی پزشک و یا عکس رادیوگرافی دندان، مشخص می شود. سپس دندانپزشک با استفاده از ابزار تخصصی دندانپزشکی، ناحیه ی آسیب دیده را می تراشد. بعداز تراش دادن محل آسیب دیده و برداشتن عوارض موجود؛ دندانپزشک با استفاده از مواد ترمیمی، ناحیه ی مذکور را پر و اصلاح می کند.

مواد مورد استفاده در ترمیم دندان

کامپوزیت ها: نوعی از مواد ترمیمی در دندانپزشکی محسوب می شوند. به کامپوزیت ها، هم رنگ دندان نیز اطلاق می شود، زیرا نمایی شبیه به دندان طبیعی را ایجاد می کنند.

آمالگام ها: این مواد اغلب به رنگ نقره ای می باشند که برای پرکردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

مواد مورد استفاده در ترمیم دندان متناسب با بدن و سازگار با آن ساخته می شوند و در صورت استفاده، عارضه ای برجای نمی گذارند.

در مقایسه ی مواد ترمیمی، کامپوزیت ها هزینه ی بالاتری دارند؛ زیرا استفاده از آن ها، پیچیده تر و زمان گیرتر می باشد، اما زیبایی حاصل از کامپوزیت های دندانی قابل اهمیت می باشد. طبق نظر دندانپزشک زیبایی از کامپوزیت ها، هم در دندان های جلویی و هم در دندان های عقبی، استفاده می شود. طول عمر کامپوزیت نیز همانند آمالگام می باشد و به رعایت بهداشت و نکات مراقبتی بعد از ترمیم دندان توسط بیمار، مرتبط می باشد.

بهترین روش برای ترمیم دندان چیست؟

واقعیت این است که هر کدام از روش های ترمیم دندان بسته به شرایط دندانی افراد انتخاب می شود. درواقع هر روشی مزایا و محدودیت های مخصوص به خود را دارد که سبب می شود هر کسی با توجه به شرایطی که دارد بهترین روش را به نسبت وضعیت دندانی خود انتخاب کند. بنابراین ممکن است که یک روش برای یک نفر بهترین روش باشد اما برای دیگری به دلیل شرایط دندانی که دارد بدترین روش باشد.

  • میزان پوسیدگی دندان
  • میزان فشار وارده به دندانی که قرار است ترمیم شود: برای مثال برخی از دندان ها در معرض فشار بیشتری هستند و در عمل خوردن و جویدن نقش مهم تری دارند. در این موارد توصیه می شود که از مواد آمالگام استفاده شود زیرا که استحکام بیشتری نسبت به سایر مواد پرکننده دارد.
  • آسیب پذیری دندان ها در برابر پوسیدگی های مجدد: در صورتی که احتمال پوسیدگی دندان ها زیاد باشد استفاده از کامپوزیت توصیه می شود. زیرا که این اقدام باعث می شود احتمال وجود شکاف و درز در دندان ها کاهش پیدا کند و روند پوسیدگی دندان ها سرعت کمتری داشته باشد.
  • محل دندان: در صورتی که دندانی نیازمند ترمیم در بخش های جلویی باشد باید روشی بکار گرفته شود که دندان ها نمای ظاهری بهتری داشته باشند. کامپوزیت ها این مساله را حل می کنند زیرا که همرنگ دندان هستند و هیچ مشکلی برای ظاهر دندان ها و لبخند افراد پدید نمی آورند.
ترمیم دندان

هزینه ترمیم دندان

هزینه هایی که برای ترمیم دندان دریافت می شود بسته به روشی که برای ترمیم دندان بکار گرفته می شود تعیین می گردد. بنابراین هرکسی شرایط خاصی را تجربه می کند که باعث می شود اقدامات درمانی برای ترمیم دندان ها در افراد مختلف باشد در نتیجه هزینه درمانی متفاوت خواهد بود. برای مثال برخی از افراد علاوه بر این که نیازمند پرکردن دندان هستند باید یک مرحله ترمیم ریشه برای آن ها انجام شود. طبیعی است که هزینه های درمانی در این افراد افزایش خواهد داشت. از سوی دیگر موادی که برای پرکردن دندانها مورد استفاده قرار می گیرد نیز در میزان هزینه ها نقش زیادی دارد.

مطالب مرتبط
2 Responses
  1. دندونای من خیلی مشکل پوسیدگی داره . باید چیکار کنم ؟؟؟ همه شو باید ترمیم کنم ؟
    اگه درست نکنم عوارض داره ؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 12 =